T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / GÖLBAŞI - Gölbaşı Mesleki Eğitim Merkezi

Tarihçe

GÖLBAŞI MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNİN TARİHÇESİ

     Bilim ve teknolojideki gelişmeler paralel olarak hızla gelişen endüstrimizin ihtiyaç duyduğu yeter sayı ve nitelikte teknik insan gücünün ; okul ve işletmelerle işbirliği içerisindeki yetiştirilmesi , mesleki ve teknik eğitimin bir sistem bütünlüğü içinde desteklenip geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla ,3308 sayılı “Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu “ ile 1986-1987 öğretim yılından itibaren okul ve işletmelerde meslek eğitimi uygulaması başlamıştır. Bu kanun ile kurumumuz , Gölbaşı ilçemizde “Halk Eğitim ve Çıraklık Eğitim Merkezi “adı altında , aynı binada tek müdürlük yönetiminde eğitim-öğretime başlamıştır.
     Bu çalışmalar 1992 yılına kadar devam etmiş . Ancak ihtiyaca cevap veremez duruma geldiğinden ve kurumumuzun ilçemizde amacına hizmet edebilmesi için 19.03.1992 tarihinde bağımsız olarak , Şafak mahallesinde tahsis edilen binada “T.C. M.E.B. Gölbaşı Çıraklık Eğitim Merkezi “ adı altında eğitim-öğretime devam etmiştir.Okulumuz 12.12.2002 tarihinde Endüstri Meslek Lisesi binasına taşınmıştır.28.10.2004 tarihinde Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan binayı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortak kullanmaktayız.

       Halen merkezimiz ;

    Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, Motorlu Araçlar Teknolojisi ,Yiyecek İçecek Hizmetleri Teknolojisi ile Mobilya ve İç Mekan Tasarımı ana meslek dallarında yaygın olmak üzere; 34 alan ve 184 meslek dalında eğitim-öğretim vermektedir.

 

 KURUMUN AMACI

      Toplumumuzda 12. yy. da “Ahilik” sistemi ile başlamış olan çıraklık eğitimi imparatorluk döneminde “Lonca” ve “Gedik” teşkilatı içerisinde devam etmiştir. Cumhuriyet döneminde geleneksel usullerle sürdürülen bu eğitim, 1977 yılında çıkarılan 2089 sayılı çırak, kalfa ve ustalık kanunu ile ilk defa yasal çerçeveye kavuşmuştur. Daha sonra Çıraklık Eğitimi sisteminde 19-06-1986 tarihinde yürürlüğe konulmuş olan 3308 sayılı “Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu” ile reform mahiyetinde düzenlemeler yapılmıştır. Bu kanunun  yürürlüğe girmesinden sonra eğitime alınan çırak sayısında büyük artış olmuştur.

      3308 sayılı kanuna göre en az ilköğretim mezunu olup örgün eğitime devam etmeyip bir işyerinde çalışan, meslek öğrenmek isteyenler çırak öğrenci olabilmektedirler. Çıraklık eğitimi; çıraklık sözleşmesi esaslarına göre meslekle ilgili bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını gerçek iş ortamında öğreten bir eğitim sistemidir bu Milli Eğitim Bakanlığımızca belirlenerek resmi gazetede ilan edilen il ve meslek dallarında yapılmaktadır.

      Çıraklık Eğitim Merkezleri ; 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi kanunu gereğince çıraklık eğitimi uygulama kapsamına il ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayimizin ihtiyaç duyduğu vasıflı ara insangücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır bu merkezler daha ziyade sanayisi gelişmiş ve çırak potansiyeli mevcut il ve ilçelerde açılmaktadır.

     Mesleki Eğitim Merkezlerinde Şubat , Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık aylarında olmak üzere altı ayrı dönemde kalfalık ve ustalık sınavları yapılmaktadır.

MESLEKİ EĞİTİMDE YENİ MODEL EĞİTİMDE YENİ İMKANLAR

     Ülkemiz genelinde zorunlu ilköğretimi tamamlayıp, örgün eğitime devam etmeyen ve bir meslek öğrenmek amacıyla değişik işyerlerinde çalışan çok sayıda gençlerin olduğu bilinmektedir. Bu gençlerin bir çoğunun çocukluk çağlarında iş hayatına atıldığı ve eğitimden mahrum kaldığı bir gerçektir.
Halen değişik işyerlerinde meslek öğrenmek amacıyla çırak veya kalfa olarak çalışan gençlerin ileride mesleklerindeki faaliyetleri sürdürmeleri, Kalfalık - Ustalık belgelerini alabilmeleri için Mesleki Eğitim Merkezlerinde  eğitim görmeleri  gerekmektedir. Bu eğitimden yararlanamayanların yasal olarak mesleki faaliyetlerde bulunmalarına imkan yoktur.
Çıraklık Eğitimine katılanlar "3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun" sağladığı; Sosyal güvenlik, öğrencilik hakkı vb. haklardan yararlandırılmaktadır.
Çıraklık Eğitimi Düzenleyen 3308 sayılı kanuna göre

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ İSTEĞE BAĞLI BİR MESLEK EĞİTİMİ DEĞİLDİR
ZORUNLU BİR MESLEKİ EĞİTİMDİR

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNİN FAALİYETLERİ

  • Meslek seçiminde danışmanlık ve rehberlik yapmak

  • Çırak ve kalfaların eğitimlerini planlamak ve yürütmek.

  • Çırakların sigorta pirimlerinin ödenmesi ile ilgili işlemleri yapmak.

  • Çırak ve kalfaların işyerlerindeki eğitimlerini izlemek.

  • Kalfalık ve Ustalık sınavlarını yapmak.

  • Usta öğreticiler için iş pedagojisi kursları düzenlemek.

  • İşletmelerde çalışan personel için geliştirme ve uyum kursları düzenlemek.

  • Meslek kursları düzenlemek.

  • Çıraklık eğitimi dışında kazanılmış bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi ile ilgili denklik işlemlerini yürütmek.

  • Kalfalık, Ustalık ve İşyeri açma belgelerini düzenlemek.

  • Çıraklık eğitimi kapsamında bulunmayan meslek dallarında meslek odalarının yapacağı sınavları izlemek ve komisyon üyesi göndermek.

  • Ustalık Belgesi Olmayanlar İşyeri Açamazlar,  Gençler Belge Almanız Ancak Çıraklık Eğitimiyle Gerçekleşebilir

 

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ SİSTEMİNİN ÖĞRENCİLERE SAĞLADIĞI FAYDALAR

1. Çırak öğrenciler sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmakta, iş kazası, meslek hastalıkları ve hastalık sigorta primleri her ay 30 gün üzerinden devlet tarafından karşılanmaktadır.

2. Askerlik işlemleri eğitim sonuna kadar tescil edilmektedir.

3. Diğer örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilerin faydalandığı bütün haklardan faydalanmaları sağlanmaktadır.

4. Mesleki yeterlilik, belgeye bağlanmıştır.Çıraklık eğitimini tamamlayanlar kalfalık, kalfalık eğitimini tamamlayanlar da ustalık belgesi almaktadır.

 

 AHİLİK NASİHATI

     Harama bakma , haram yeme, Haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan Söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma, kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.

     Bu nasihat ; Türk tarihinde Ahilik sistemi ile yetişen ve Kalfalıktan Ustalığa Yükselecek olanlara  Ahi Baba vekili tarafından yapılırdı.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.12.2012 - Güncelleme: 15.08.2023 15:19 - Görüntülenme: 2098
  Beğen | 0  kişi beğendi